Årssummering

Vilket år vi har haft. Vi har verkligen kommit igång med vårt sparande och vi har fått mer struktur på vårt sparande. Det är roligt och motiverande när staplarna växer. Tänkte i det här inlägget summera 2018 och börjar med att referera tillbaka till de mål som vi satte i somras.

Buffertspar
Ok, jag var nog lite väl ängslig när vi satte 200 000 kr som mål till vår buffert. Vi har nu 50 000 kr i buffert och det känns som en bra nivå. Tanken var ju inte att vi skulle nå målet om 200 000 kr i år, utan det var ett mer långsiktigt satt mål.  Dessutom så försöker vi så långt som det går att betala oförutsedda utgifter för lönen som vi fått in utan att behöva ta från buffertkontot. Förutom buffertkontot så har vi skapat ett semester-/nöjeskonto där vi månatligen lägger in 3 000 kr. Vi har ju även pengar i aktier och fonder som kan säljas om behov uppstår.

Sparkvot - 25 % (15 250 kr/mån)
Målet sattes i somras. Det var då vi verkligen började fokusera på det här med sparande. Vi hade legat på knappt 15 % under första halvåret och målet sattes till en sparkvot på 25 % för resterande halvår. Summerar vi ihop juli-december så landar vi in på 23 %. Nära, men vi nådde inte helt fram. Vi är ändå nöjda då vi har lyckats öka vår sparkvot med nästan 10 %. Nu i december blev sparkvoten 34 % och för helåret så landade sparkvoten in på 17,2 %Övriga mål
Vi har två mål till; Utdelningar om 25 000 kr/månad samt skaffa kapital till hyresfastigheter. Det här är två långsiktiga mål som vi inte kommer att nå inom en snar framtid. Kommer framöver att sätta delmål i jakten på huvudmålet.

Portföljvärde
Under året har vi omstrukturerat  vårt kapital. Tidigare hade vi kapital i fonder, men nu har vi kapital framförallt i aktier. Sålde alla fonder i somras och satte in på vårt buffertkonto, därav att vi minskade vårt portföljvärde under tidig höst. Men känner nu att balansen är bättre och kan sova tryggare nu när jag vet att vi har ett buffertkonto. Men som ni ser så har portföljen ökat bra i värde sen omstruktureringen, detta trots att börsen gått knackigt mot slutet. Det lönar sig att månadsspara.
Eget kapital
Vårt egna kapital, dvs. tillgångar-skulder har under året ökat med 138 000 kr. Här räknar vi in fonder, aktier, sparkonton, vårt hus och våra bolån och csn-lån. Vårt egna kapital är nu uppe i 874 200 kr. Även här är det roligt att se att staplarna går uppåt. Hade varit roligt om vi kom upp i en miljon kronor nästa år.


Soliditet
Soliditet innebär hur stor del av våra tillgångar som är finansierat med eget kapital och inte lånat kapital. Vårt mål här var 20 % vid årsskiftet. Vi ligger nu på 19,3%.Så vi borde nå det målet inom kort. Långsiktigt vill vi här vara på 50 % i soliditet.

I nästa inlägg kommer jag beskriva våra mål för 2019.

Hur gick det för er under 2018? Är ni nöjda?

Kommentarer

 1. Mer än nöjd med 2018. Gött att det går bra för er och vilken kraft det är i att ta tag i sina finanser!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att ni är nöjda med ert 2018! Verkligen roligt när man blir målinriktad och det ger resultat!

   Radera
 2. Svar
  1. Hej!

   Ett litet livstecken :) Det går bra för oss, men har haft så sjukt mycket med annat, så bloggen har tyvärr blivit lidande. Ska försöka komma igen. Hoppas allt är bra med er!

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sålt telia och ncc

Vårt buffertmål