Sparkvot

Jag gillar perioden mellan löning och månadsskiftet. Då får vi in nya friska pengar från löner och barnbidrag och vi får reda på hur mycket vi kan spara. Vi gör vår månadssammanställning där vi uppdaterar våra tillgångar, skulder och eget kapital och vi stämmer av vår sparkvot. En rolig period helt enkelt.

Vad gäller sparkvoten så arbetar vi för att få upp den och har tidigare under året i snitt haft 14,6 % i sparkvot. Vårt mål är dock att vi resterande månader under året ska steppa upp och skruva upp  sparkvoten till att nå över 25 % i sparkvot i snitt.  Det vi räknar in i sparkvoten är amortering, köp av aktier och fonder samt det vi avsätter till sparkontona..

Vi är riktigt nöjda med månadens sparkvot. Vi har slagit vårt förra rekord med råge. Förra månaden lyckades vi spara 31 % och den här månaden hela 42 %! Tänk vad det gör mycket bara genom att fundera en extra gång om man behöver köpa varan eller tjänsten. Månadens sparkvot drar upp vårt årssnitt och vi har nu en sparkvotssnitt i år på 17,4 %. Vi är riktigt nöjda med det! Nu tror jag inte att den här höga sparkvoten kommer hålla i sig. Oktober är generellt en billig månad för oss om man ser historiskt, november brukar vara dyrare.

Men som sagt så är vi riktigt nöjda med månadens sparkvot, vilket innebär att vi kan spara drygt 20 000 kr till våra olika sparkonton, plus att vi amorterar knappt 6 000 kr. Det ger bra energi till både portföljen, våra framtida utdelningar och vår motivation till att spara pengar.Hur har ert sparande gått under oktober? Är ni nöjda med er sparkvot?

Kommentarer

 1. Wow!
  Det var riktigt bra jobbat!
  Jag ligger strax under 12%.
  Är rätt nöjd med den siffran just nu. Nästa år ska vi nog kunna höja oss lite hoppas jag.
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Vi är riktigt nöjda som sagt. Blir svårt att hålla den nivån. Vi siktar på att på årsbasis nå vårt mål som är 25%.

   Vad planerar ni inför nästa år för att höja sparkvoten?

   Mvh VER

   Radera
  2. 25% på årsbasis är riktigt bra.

   Vi har under 2018 lag 4 000kr på resesparande. Det planerar vi inte att göra under 2019. Om vi halverar det och ökar det riktiga sparande med 2 000kr är vi direkt uppe i 16%.

   Vi ska även sätta oss ner någon gång innan årsskiftet och se om det går att justera andra kostnader.

   Så 15% är nog det minsta vi kommer räkna med under 2019.

   Mvh PB?

   Radera
 2. Jäklar vilken sparkvot ni har fått ihop! Jag gillar verkligen kurvan på grafen! Snyggt jobbat :D

  SvaraRadera
 3. Hard work pays off. När man väl offrar tjänsterna och lulllullet inser man att dels vänjer man sig snabbt och dels finns det ofta gratistjänster som är hyffsade. Tips är Cineasterna.se - man lånar film med sitt bibliotekskort. Det är verklig kvalitetsfilm både för stora och små. I vår kommun får man två filmer i veckan men det varierar tydligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. Man inser att man klarar sig utan rätt mycket. Man blir inte lyckligare för det.

   Bra tips! :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Årssummering

Vårt buffertmål

Spartips