Sparkvot

Jag gillar perioden mellan löning och månadsskiftet. Då får vi in nya friska pengar från löner och barnbidrag och vi får reda på hur mycket vi kan spara. Vi gör vår månadssammanställning där vi uppdaterar våra tillgångar, skulder och eget kapital och vi stämmer av vår sparkvot. En rolig period helt enkelt.

Vad gäller sparkvoten så arbetar vi för att få upp den och har tidigare under året i snitt haft 12,6 % i sparkvot. Vårt mål är dock att vi resterande månader under året ska steppa upp och skruva upp  sparkvoten till 25 %.  Det vi räknar in i sparkvoten är amortering, köp av aktier och fonder samt det vi avsätter till bufferten.

För första gången i år lyckades vi nå över vårt mål och landade på hela 31 %. Detta drar upp vårt årssnitt och vi har nu en sparkvotssnitt i år på 14,6 %. Vi är riktigt nöjda med det!Hur har ert sparande gått under september? Är ni nöjda med er sparkvot?

Kommentarer

 1. Så gött för er! Undrar hur många i vårt avlånga land som sparar 30% +. Inte många skulle jag tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är nog sant. vi har satt nytt rekord för vår del med den sparkvoten. Men kan inte säga stt vi har försakat så mycket trots det, utan vi har bara varit lite mer återhållsamma och tänkt efter en gång till innan vi köper.

   Radera
 2. Hej!
  Grym sparkvot!
  Vad gjorde att det blev så mycket sparat denna månaden?
  Vi landade strax under 12 %. Det är vi nöjda med.
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack! Är riktigt nöjd. Rent fakturamässigt hade vi en billig månad, och till det så har vi varit återhållsamma. Fast utan att bli extrema, det enda vi gjort är att vi har tänkt till en gång till innan vi köper. Tagit med fler matlådor till jobbet. Storhandlat och gjort matscheman osv.

   Vi har tidigare snittat runt 10-15 %. Kommer säkerligen göra det framöver också. Men är nöjd med det också :) Är ju inte helt enkelt att ha hög sparkvot om man har barn, villa, bil osv.

   Mvh VER

   Radera
  2. Det är verkligen bra jobbat. Kul att det går att förbättra kvoten utan att känna att det ger avkall på något.
   Jag håller med om att det ofta räcker att bara tänka till för att förbättra sparandet. Storhandling och matlåda gör många kronor utan att försämra livet.
   Mvh PB?

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Årssummering

Vårt buffertmål

Spartips