Oktoberfest

Avanza körde courtagefritt på tyska aktier idag och jag passade på att köpa i två bolag inom en sektor. Jag ska väl villigt erkänna att köpen gjordes mest på känsla och jag tycker att det är roligt att åtminstone äga en väldigt liten del av bolagen. Hade först bara tänkt att köpa ett av bolagen, men kunde inte bestämma mig för vilken jag skulle välja, så det blev båda två.

Jag har iallafall koll på vad de gör, det vet nog de allra flesta. Jag har också koll på utdelningar osv.

Nåväl, ska inte hålla er på halster längre. Jag köpte vardera en aktie i fordonstillverkarens Daimler och Bayerische Motoren Werke.

BMW gick ut med en vinstvarning i veckan pga internationella handelskonflikter, implementering av nya utsläppsrättigheter och ökad goodwill och reserveringar. Aktien har sedan årsskiftet sjunkit med drygt 10% sedan årsskiftet och kostar nu 78 euro. I maj i år delade BMW ut 4 euro/aktie. Vilket i dagens kurs innebär en direktavkastning på ca 5,1% om det nu blir samma utdelning nästa år igen. De har höjt utdelningen de senaste åtta åren med i snitt 9%.

Daimler delade ut 3,65 euro/aktie i april. Aktien kostar just nu cirka 55 euro, vilket innebär 6,6% i utdelning på nuvarande kurs om de kommer att dela ut samma peng igen per aktie. Daimler verkar hoppa lite mer upp och ner när det gäller utdelningar. Exempelvis sänkte de utdelningen kraftigt 2009 och hade ingen utdelning alls 2010. I pengar räknat delade de it mest pengar av alla tyska bolag i år.

Så här i efterhand när man har läst på lite mer om tyska bolag så finns det ju ett antal till intressanta bolag. Exempelvis Fresenius (Sjukhus, mediciner, dialys mm), Henkel (skönhet, tvätt- och hushållsrengöring) och Sap (mjukvaruföretag) för att nämna några.

Men idag blev det köp i två fordonstillverkare och jag gick mycket på känsla. Kan man inte köpa deras bilar, så kan man ju åtminstone få äga en liten del av bolaget. Och sparar man tillräckligt mycket kanske man en dag kan köpa antingen en Mercedes eller BMW :)

Köpte ni något under oktoberfesten?

Kommentarer

 1. Köpte inget då jag kör Nordea, men finns en del intressanta bolag som du nämner.

  Andra jag kollar på är Bayer(Läkemedel) Allianz(Finans och försökring) och Munich RE (Försäkring) SAP är också spännande med deras lösningar inom ERP och digitalisering.

  Men fina köp :)

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Tyskland är ju motorn i Europas ekonomi. Så roligt att äga lite där. Även Bayer, Allianz och Munich RE verkar vara fina bolag de med.

   Nordeas priser lockar, dock har jag förstått att deras plattform behöver utvecklas.

   MVH VER

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Årssummering

Vårt buffertmål

Spartips