Nytt tänk om försäljningen av fonderna

Frågan är hur portföljvärdet kommer att bli nästa månad. Vi har nu sålt både vår  globalfond och svenska fond för att börja investera dessa pengar direkt i aktier samt i avanzas globalfond. Detta då den är billigare än spp:s dito. Försäljningen av dessa fonder uppgår till drygt 30 000 kr. Vi funderar nu på att byta strategi och lägga in dessa pengar på vårt buffertspar istället. Det innebär ju då att vårt portföljvärde skulle minska nästa månad. Men vi tycker vi har en för liten buffert och genom försäljningen och genom månadens sparande så kommer vi att nå upp i en buffert på 50 000 kr.

Trots avsättningen till buffertkontot så skulle vi kunna spara ett antal tusenlappar till våra isk:n i september. Tror det får bli den här strategin istället. Skönt att nå upp till 50 000 nu för att sedan kunna börja fokusera mer på aktie- och fondinköp. (Även om vi långsiktigt vill ha 75 000 kr i buffert.

Kändes också lite fel att sälja innehaven för att investera allt på en gång. Bättre då att lägga dessa pengar på buffertkontot och kunna spara månadsvis igen för att på så sätt jämna ut skillnaderna.

Så för att sammanfatta inlägget. Vi kommer ha mindre pengar på isk- och KF-kontona vid månadens slut. Men i gengäld kommer vi ha mer i buffert och eget kapital. Och framöver kommer vi inte behöva lägga så mycket pengar till vårt buffertspar som vi gjort tidigare, utan vi kan fokusera på aktier och fonder istället.

Blir ju roligare framöver :)

Kommentarer

 1. Klokt att bygga upp bufferten tycker jag. Först buffert, sedan investera är mitt mantra, även om man då man nått en miniminivå på bufferten givetvis kan kombinera, vilket är lite roligare.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. :) lite tråkigare just nu, men roligare i när man nått buffertnivån, för att sen kunna fokusera mer på portföljen.

   Mvh VER

   Radera
 2. Hej!
  Tycker 50 000kr låter mycket. Men det beror också på vad de ska användas till. Minns inte om du skrivit något om vad bufferten är till för. Finns ju olika tankar kring den bland alla bloggare.
  Mvh PB?

  SvaraRadera
 3. Låter mycket rimligt!

  Det kan vara skönt med den psykologiska känslan att ha dessa pengar i buffert.

  Mvh

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Årssummering

Vårt buffertmål

Spartips