Första köpet i Avanzas globalfond

Gjorde idag första köpet för egen del i Avanzas globalfond. Har sedan tidigare bytt ut barnens globalfonder som de hade i SPP mot Avanzas istället. Men till  herr och fru VERS portfölj gjorde vi första köpet idag. Som ni kanske läste tidigare valde vi att sälja våra Globalfonder som vi hade via spp och sätta dessa pengar till vår buffert istället.

Nu har vi nått ett delmål med bufferten, vi har ett buffertspar på 50 000 kronor och tänker oss nu att intensifiera sparandet till våra aktie- och fondportföljer istället. Vi köpte idag för 1000 kr till globalfonden och har tänkt att fortsätta att månadsköpa för 1000kr i fonden. Förutom globalfonden kommer vi även att investera i aktier och möjligen någon etf. Men idag blev det inga ytterligare köp. Avvaktar lite och sprider ut köpen lite. Känns roligt att kunna shoppa över en period istället för under en dag. Vet inte om det är bra eller dåligt :)

I vilket fall så förde vi över 4 450 kr till aktie- och fondkontot. Vi har alltså drygt 3 000 kr kvar att handla för efter dagens köp.

Varför Avanzas globalfond? Jo, för det är den billigaste globalfonden vad jag vet och kostar 0,1% i avgift. I jämförelse mot SPP:s som kostar 0,3% så sparar vi en del pengar över tid genom att köpa Avanzas globalfond istället. Ett exempel nedan:

Ponera att vi gör en engångsinsättning på 100 000 kr som växer med 8% per år under 30 år. Dvs, vi gör inga uttag eller insättningar under den här perioden. Efter 30 år är värdet på Avanzas globalfond 976 511 kr att jämföra med värdet på SPP:s globalfond på 919 533 kr. Det vill säga, avgiftsskillnaden på 0,2% äter upp nästan 57 000 kr i avkastning under 30 år. Det är pengar det också. Så därför har vi valt att gå över till Avanzas globalfond.

Kommentarer

  1. Snyggt. Så skönt med bufferten - ni har köpt den bästa huvudkudden som finns :)

    SvaraRadera
  2. Låter kul, och det är alltid trevligt att ha lite kassa att köpa för spritt under månaden :)

    Även bra med valet av fonder!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Årssummering

Vårt buffertmål

Spartips