Sparkvot

Är ju lite ny på det här med bloggandet och har väl inte riktigt fått struktur på inläggen, dvs. hur jag ska skriva och göra uppföljningar. Men å andra sidan så är det kanske roligt att fokusera på en sak i taget när man skriver.

I vilket fall så hade vi även tänkt göra en uppföljning på vår sparkvot, vilket missades i tidigare inlägg. Så skriver det här.

Sparkvoten är något som vi aldrig tidigare tänkte på eller räknade på innan det måttet började dyka upp i bloggvärlden. Började titta på sparkvot först för någon månad sedan. Vet inte ens om vi har definierat den som man ska. Men sparkvoten för oss innebär hur stor del av de disponibla inkomsterna som vi sparar eller amorterar.

Jag såg på nordnetbloggen (https://blogg.nordnet.se/sparkvot/ (får inte betalt för att länka, utan bara en helt vanlig länk :)) att genomsnittssvensken sedan 2012 sparat i snitt 8% av sin disponibla inkomst. I den siffran ingår amortering. Innan dess var det lägre och vissa år till och med negativt. Intressant.

Hittills i år har vi haft en sparkvot på 14,7%. En siffra som är högre än genomsnittssvensken, men som skulle kunna vara bättre och som är långt i från de bästa inom sparvärlden. Dock kommer vi nog aldrig bli de mest extrema spararna. Men vi har som mål att nå 25% resterande del av året. Detta genom att vi ska bli mer disciplinerade framöver.

Vår sparkvot för juli landade på 18,6 %.En förbättring än vårt genomsnitt, men fortfarande lägre än vårt mål.

Hur gick sparandet för er förra månaden?


Kommentarer

 1. Hej!
  Intressant att snittet i Sverige ligger på 8%. Måste var några personer som drar upp snittet rejält med tanke på alla artiklar där det står att väldigt många har svårt med en oförutsedd utgift på knappt 10 000 kr.

  Jag tror din sparkvot är långt över det vanliga. Men i bloggsfären kan det upplevas som lågt.

  Vårt sparande trummar på 11% under Juli och snittet i år ligger på 11,9%
  Började året med ett mål på 10% men har ökat målet till 12%

  Det räcker för oss just nu. Eventuellt ska vi minska på resekontot och ta en del där till portföljen istället. Då kan sparkvoten öka en del.
  Mvh PB?

  SvaraRadera
 2. Tror jag har en sparkvot på 40-50%. I detta ingår amortering, bilspar, barnspar och aktiesparandet. Är nöjd med kvoten men ska skapa ett nöjesspar från och med i år. Det kontot ska betala resor+hotell för hela familjen. Då minskar jag aktiesparandet till förmån för nöjesspar.

  MVH
  Myntaren.blogspot.se

  SvaraRadera
 3. Lite rallyräknat hamnar jag på 30%, 40% inklusive amorteringar (på brutto). Högre om man räknar disponibel. Håller dock inte koll på det här måttet, men förstår att behovet av att jämföra och kalibrera finns, särskilt i början av sparkarriären.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Årssummering

Vårt buffertmål

Spartips